torsdag 19 juni 2008

Mädchen in Uniform, Leontine Sagan, 1931



1 2 3 4 5

Roten till allt gott. Kärlek mellan till synes frigida kvinnor på internatskola, finns det något mer pirrande? 1931 gjorde Leontine Sagan denna kontroversiella film om den, för att vara 1931, rebelliska tonåringen Manuela som blir kär i sin lärarinna. Detta är ett stycke flathistoria som alla borde se.

Mädchen in Uniform var alltså den första flatfilmen som fick se dagens ljus och den hann dra in många stålas och priser innan nazisterna brände alla kopior de kunde få tag i. Filmen hade dock hunnit sprida sig runt om i världen och blev snabbt kultförklarad. Den visades sedan ordentligt censurerad på tysk tv under 70-talet och släpptes (fortfarande lagom censurerad) på video 1994 och det är fortfarande i denna form filmen kan ses. Nog borde det finnas ett intresse av en saftig DVD-utgåva...nåväl, den som lever får se.

Nu vill det sig så väl att någon vänlig själ har lagt ut hela filmen på YouTube i nio delar för den som känner sig manad att se ett riktigt härligt flatdrama. Ty dramatiskt är bara förnamnet när Manuela släpper sina känslor fria och finner en grym omvärld av barska förståndarinnor. Hon kommer till internatet efter att mist båda sina föräldrar och behöver således ett nytt hem. Skolan visar sig vara en hård tillvaro för den drömska Manuela men hon finner tröst i teaterns värld och i den snälla lärarinnan Fräulein von Bernburg.

Detta är en fin historia om trånande men omöjlig tonårskärlek som även har sina underhållande delar. I stort sett alla flickor på internatet svärmar kring fröken von Bernburg vilken skapar en rivalitet som har sina komiska poänger såhär 77 år senare. Helt enkelt oskydligt och härligt klyschigt.

Ploten baseras på en novell, Gestern und heute, skriven av den forntida flatan Christa Winsloe (1888-1944) och har senare lett till en remake 1958 och Loving Annabelle från 2006. Nedan ses en mycket underhållande trailer till Mädchen in Uniform från 1958 samt första delen för den som vill se hela filmen via YouTube.






PS. Inspelningsplatsen rymmer idag, passande nog, utbildning för kvinnliga lärarstudenter - en kan bara tänka sig vad som nu försigår i dessa mytomspunna korridorer... DS.

Inga kommentarer: