måndag 26 maj 2008

Lapsia ja aikuisia (Hela vägen), Aleksi Salmenperä, 2004



1 2 3 4 5

Denna romantiska inseminations-komedi var finlands bidrag till striden om 2005 års Oscars-statyetter borta i amerikat. En rolig och engagerande berättelse tycker jag, MaryAnn Leeman.

Venla arbetar som psykolog på en fertilitetsklinik och precis som hennes patienter så har hennes biologiska klocka börjat ticka. Hon lever sen många år tillbaka med sin pojkvän Antero som inte alls är sugen på att skaffa smått utan helst vill satsa på sin dalande skridskokarriär. När Anteros hemliga sterilisering sätter käppar i hjulet för Venlas planer börjar hon intressera sig för förrådet på kliniken, där spermaproverna lockar. Till hennes undsättning kommer en mycket tjusig kvinnlig läkare, Satu, som hjälper Venla med inseminationsbestyren...

Till allas vår glädje blir Venla och Satu förtjusta i varandra och bortsett från några lite väl stereotypa figurer (trekantssugen överläkare och avskräckande parterapi) så är detta en finsk liten pärla. Manuset är finurligt bittert och ironiskt vilket gynnar den lite typiska historien, den om en kvinna som lever med en trist man som helt oväntat (och problematiskt) finner kärleken i en annan kvinna. Så, pass på!

Inga kommentarer: