torsdag 13 mars 2008

Jaqueline "Jackie" Koriander med anhäng...

Jag har så här på vårkanten roat mig med att göra en liten kartläggning över lesbianer i svenska TV-serier. Dessa är ju näppeligen något osynliga men det finns ändå några gamla guldkorn om man drar sig till minnes. Jag, er allas egen MaryAnn, har alltså suttit sig ned och rotat runt i hjärnan, nu ska vi se vad jag har lyckats hitta.

Det som göms i snö kommer upp i tö. Vem kommer inte ihåg den väna Jaqueline "Jackie" Koriander - överklassfrun som hookade upp med den betydligt yngre och mer rebelliska vitt skräp-figuren Pamela Carlsson. Ojoj, de kunde de, i Tre Kronor slösade man inte på stereotyper och snaskiga historier. Visserligen blev Jackie och Pamelas relation något skymd av den pågående UFO-skandalen som samtidigt skakade Mälarviken, men visst minns väl ni morgonkyssen på Korianders trapp bättre? Det gör åtminstonde jag. Men var finns klippen? På YouTube kan man se Reine stoppa inbrottstjuvar och annat ointressant.

Klippen fortsätter att utebliva. Tur då att jag har ett färskt minne av kapten Karin Bergströms elaka tvillingsyster Anna i Rederiet. Anna dök upp som rymling från ett mentalsjukhus (visst var det så?) och styrde kosan mot Freja för att kidnappa sin lyckade syster. Hon utgav sig för att vara kapten och oroade personalen med sina humörsvängningar. Galen som hon var hade hon även lesbiska tendenser. Detta uppdagades när hon försökte förföra kaptenänkan Margareta Lager. Till hennes stora besvikelse var Margareta inte så sugen vilket ytterligare spädde på hennes galenskap. För den som vill se rörliga bilder finns Micki och Bella som spanar på killar.

Ann Petrén spelar, Monika, en olycklig hemmafru som precis blivit dumpad i miniserien Kvalster. Hennes pedantiska sida kommer till sin fördel när hon efter mycket om och men bildar städfirma med sin inte fullt så pedantiska granne Nettan. Monika har en dotter som heter Ingela som har flyttat hemifrån och som numera bor ihop med sin flickvän. Detta har Monika väldigt svårt att acceptera och därför är deras relation inte den bästa. Hennes spirande vänskap med Nettan får henne dock att bli lite mer öppensinnad och hon gör till och med entré på dotterns favoritflatklubb för att se vad hon har att göra med. Ett lite mer seriöst tips från mig, MA Leeman.

Dårfinkar och dönickar var ju fint queer när man tänker tillbaka på Simone som blev Simon. Själv blev hon kär i killen med synthlocken men fick även den populäraste tjejen i klassens blickar på sig. Kattis var kär i Simon och sjukt självsäker när hon trädde på Simone freestylen och bad henne lyssna på en låt medans hon delade ut en väldigt slafsig puss.

Någon därute som kan uppdatera mig på Sissela Kyles lesbiska karaktär i Lösa Förbindelser?

Annars hoppas jag mycket på en av SVTs senaste miniserier Häxdansen med en trailer som ger sköna vinkar till Lars von Triers Riget. SvD skriver "Bosjö är en bruksort med starka fotbollstraditioner, men medan herrlaget är på dekis klättrar damerna i seriesystemet, vilket leder mer till avundsjuka än glädje. Fotbollen tycks ha någon sorts koppling till häxförbannelsen - bland annat bubblar gyttja från underjorden upp vid fotbollsplanens ena hörnflagga, och klubbhuset är byggt på samma ställe där ortens sinnessjukhus legat". Jag kan ju vara ute och segla men nog låter SVTs teaser "Varför kastar Li (Livia Millhagen) långa blickar efter Nadja (Melinda Kinnaman)?" lockande?

Inga kommentarer: