tisdag 16 oktober 2007

Lost and delirious, Léa Pool, 2001

1 2 3 4 5

Lost and delirious är en flatfilmsfavorit här i Svedala, den fick Stockholm filmfestivals publikpris 2001 och den har visats i svt:s filmklubben. Den är tillika en av de få filmer som har fått mig, MaryAnn "stålflatan" Leeman, att hulka och snora lika mycket som Helena Bergström i Black Jack. Det är alltså en riktig snyftare:

En liten liten Mischa Barton(Mouse) fungerar som berättare i den här historian om förödande kärlek på internatskola. Hon hamnar som nykomling på skolan med två äldre tjejer, Paulie och Tori, som har ett hemligt förhållande. Till en början blir Mouse chockad, men snart vänjer hon sig och de tre rumskompisarna blir bästisar, tills den dag då kärleksförhållandet upptäcks av andra. Tori drar sig då undan för att slippa konfronteras med hennes föräldrar medan Paulie kämpar för deras kärlek. Mouse hamnar mitt emellan och blir en slags medlare samtidigt som hon har egna problem att tampas med.

Jag gillar temat med lesbisk kärlek på internatskola, särskilt nyare filmer som "reclaimar" gamla klyschor om flatiga och strama lärarinnor, porriga associationer när det gäller skoluniformer och exprimentlustan bland tjejer som är "instängda" med andra tjejer. Lost and delirous tar avstamp i samma miljö men ger ett eget avtryck. Den handlar om en så stark (och destruktiv) kärlek att det är omöjligt att inte bli berörd. Dock kan jag ha svårt för de metaforiska inslagen då Mouse blir trädgårdsmästare och Paulie örnskötare, men det goda väger ändå över.

4 blänkande pärlor till Lost and delirious för känslostormar, trevliga kärlekscener och inte minst för internatskolemiljön.

PS. om man spinner vidare på "liten liten Mischa Barton" så kan man även finna Keira Knigthly som liten i TV-filmen A village affair DS.

torsdag 11 oktober 2007

Gray Matters, Sue Kramer, 2006

1 2 3 4 5

På hemsidan PlanetOut nämns Gray Matters inom sammanhanget "lesbisk chic lit" tillsammans med Kissing Jessica Stein och Imagine me and you. I samtliga av dessa filmer spelas huvudrollen av en virrig och charmig Meg Ryan-typ som springer in i väggar samt gör andra virriga och charmiga saker. Hon är en väldigt "straight" karriärskvinna i storstaden som inte hittar mr Right eller så tror hon bara att hon har gjort det. Så en dag, till stor vånda, upptäcker hon att hon kanske inte är så straight trots allt.

Här är det Heather Graham (Gray) som blir kär i sin brors nyfunna fru som springer runt i bara mässingen halva filmen och lockar. Hela Grays liv vänds upp och ned, hon försöker dejta killar igen men hallucinerar om tjejer i bh:ar på stan, och som tur är kommer Helena Peabody(!) och styr upp det hela till slut...puh.

Det är såklart roligt att se Heather Graham som lesbisk, men om man vill se en chic lit-film skulle jag rekommendera Kissing Jessica Stein istället som är aningen mer sofistikerad. Gray Matters kan iofs passa bra om man vill lura sina straigtha kompisar till att se en flatfilm om man ändå alltid ser romantiska komedier tillsammans. Kanske en bra omvändarfilm att visa för sin snygga väninna?


onsdag 10 oktober 2007

Loving Annabelle, Katherine Brooks, 2006

1 2 3 4 5

Det här är en modern version av en riktig klassiker, Mädchen in Uniform, som var en av de första filmerna som handlade om homosexualitet. Mädchen in Uniform regisserades av en tysk kvinna, Leontine Sagan, 1931 och handlar om en flicka som förlorar sin mor och får flytta till en internatskola. Hon blir kär i en av lärarinnorna och gör misstaget i att (iofs väldigt oskuldsfullt) öppet visa det för sina skolkamrater och de andra lärarinnorna.

I den här betydligt modernare varianten är det den något rebelliska tonåringen Annabelle som flyttar till en katolsk internatskola och beslutar sig för att förföra sin engelskafröken.

Det här är ännu en historia om förbjuden kärlek på internatskola (se Lost and delirious, the Children´s hour, Heavenly Creatures mfl) och Loving Annabelle har en del typiska attribut. Där finns den ensamma lärarinnan med flatlik i garderoben som helt hänger sig åt sitt arbete, samt en rebell - en elev eller annan lärare som sätter spinn på tillvaron. Filmen är helt klart värd en titt på grund av dessa karaktärer, men manuset är ganska dåligt och Annabelle lite väl pinsam i sin "rebelliskhet". Jag kan dock rekommendera snasket och snusket. Koka lite kaffe, sticka lite muffar och vänta in det ödesdigra slutet...

Jag tycker också det är ganska roligt med flatstereotyper, ja fram med vampyrer, hysterikor och frigida internatlärarinnor - varför inte stoppa in dem i en och samma film med lite mer ironi inblandat? Det vore något det...

tisdag 9 oktober 2007

Claire of the Moon, Nicole Conn, 1992

1 2 3 4 5

"For every woman who has ever wondered".

Bara trailern är ju en njutningsfull uppvisning i 90-talets flatklassikertema: stentvättade jeans, starka känslor, pianoplinkade och det det nya sexuella uppvaknandet.

Här är det ett gäng litteraturintresserade kvinnor som träffas för en skrivarkurs i en avlägsen stugby vid kusten. Som ni hör är det perfekt upplagt för lesbiska äventyr... närmare bestämt är det huvudpersonen Claire som erfar en komma-ut-process när hon får dela stuga med lesbiska Noel. De två är varandras motsatser vilket leder till hetsiga diskussioner om annat än bara litteratur, men under ytan gror passion och ömhet fram mellan de båda kvinnorna.

Det som kanske är bäst/värst i den här filmen är den "heta" dansen som vi ser en skymt av i trailern. Stentvättade jeans som gnuggas mot varandra i riktig dirty dancing stil när Claire och Noel äntligen lärt sig att hålla sams.

Claire of the moon beskrevs när den kom 1992 som den största händelsen inom flatfilm sedan Desert Hearts 1985. Det må ha varit sju riktiga torkeår för den här klassikern håller inte samma mått. Den är dock helt klart värt en titt bara för det glada humörets skull.

High Art , Lisa Cholodenko, 1998

1 2 3 4 5

Lisa Cholodenko har gjort flatiga filmer som Dinner Party, Laurel Canyon och kortfilmen Souvenir, samt regisserat avsnitt av L word. Om man ser till denna bakgrund verkar hon gilla arty flator i sunkiga miljöer, vilket även utgör en del av storyn i High art.

Syd jobbar på flashiga fotomagasinet Frame och ser en möjlighet till karriärsklättring när hon upptäcker att den kända men avlagda fotografen Lucy bor i lägenheten ovanför henne. Hon övertalar Lucy att fotografera för Frame och de upptäcker snart en stark attraktionskraft mellan varandra, men Lucys nedknarkade "flickvän" ställer till problem.

Det är mycket hjärta och smärta. Sexigt - inget komma ut-tjafs. Foto är filmens röda tråd och det bjuds på mycket vackert fotograferande.

måndag 8 oktober 2007

La tourneuse de pages (En studie i hämnd), Denis Dercourt, 2006

1 2 3 4 5

Ååå jag har alltid varit svag för långsamma franska thrillers, och den här, den är något för alla er finsmakarflator där ute...

...Mélanie är en lovande pianotalang som får sina drömmar krossade under en provspelning när hon är tio år. En av jurymedlemmarna, den kända konsertpianisten Ariane, släpper in en beundrare som vill ha en autogaf mitt under Mélanies uppspelning vilket får den unga flickan att tappa koncentrationen. Driven av hämnlystenhet tar hon i vuxen ålder tjänst som barnflicka hos Ariane med sikte på att förstöra hennes karriär och äktenskap.

En studie i hämnd är långsam, vacker, suggestiv och småerotisk - en film som jag rekommenderar å det varmaste!

Itty bitty titty commitee, Jamie Babbit, 2007

1 2 3 4 5

En fartig riotfilm av allas vår egen Jamie Babbit som även regisserat fina But I´m a cheerleader och avsnitt ur TV-serier som L word, Ugly Betty och Nip/Tuck.

Den försiktiga och ordentliga flatan Anna har precis blivit dumpad och är inte riktigt nöjd med jobbet på en plastikirurgmottagning. En kväll möter hon Sadie som vandaliserar Annas arbetsplats . Sadie är en riktig förförerska och drar med Anna på äventyr med den feministiska aktionsgruppen C(i)A, Clits in action.

Så blir Anna uppväckt på flera områden: i kärlek, vänskap och framför allt politiskt. Filmen flirtar med genren i form av en mängd kända flator/flatskådespelare som dyker upp med jämna mellanrum och massa riot grrl-musik. Mina lagom gamla öron kan inte riktigt uppskatta detta skrammel till musik, men däremot finner jag glädje av alla bra slagord, snygga brudar och heta snuskscener!

Imagine me and you, Ol Parker, 2005

1 2 3 4 5

Nog för att det är roligt att se en lesbisk hollywood-aktig love
story, men låt er inte luras av imdbs 6.8/10 poäng... Men, jag ska
inte vara vrång utan erkänna att jag gladeligen sett om filmen två
ggr, iofs mest för den väldigt tjusiga blomsterflickan Luce. Aaa,
tacka vet jag redheads!!!

Jag gläds även åt käcka engelska fraser som "Sweet shit in a bucket"
och "you and another vagiterian". Men, även om jag är en obotlig
romantiker så kan det bli för mycket slisk här och där. Dessutom
tycker jag att Piper Perabo alltid är så fruktansvärt mycket mer
cocker spaniel valp än coyote... Se henne även i Lost and
delirious
som ännu jobbigare känslomänniska.