måndag 7 januari 2008

Saving Face, Alice Wu, 2004

1 2 3 4 5

Jag har tidigare i denna förträffliga blogga snappat upp begreppet lesbisk chic lit i samband med Kissing Jessica Stein, Gray Matters och Imagine me and you. Här har vi ännu ett exempel som påminner om denna lilla genre i den snåriga flatfilmsdjungeln. En ung karriärskvinna är på jakt efter kärleken i huvudstaden i enlighet med traditionella Hollywoodmanér. I Saving Face är dock huvudpersonen redan utkommen för sig själv men inte för mamma och resten av släkten som ständigt försöker para ihop henne med nya kavaljerer. Dessutom är de flesta karaktärer och regissören själv från Kina vilket ger denna historia lite mer nyans än de tidigare nämnda.

Huvudpersonen Wil är en framgångsrik läkare som i princip är gift med sitt jobb tills hon träffar den mycket tjusiga (!) dansaren Vivian. Problemet är att Wils mor i samma veva blir gravid med en för familjen okänd man vilket resulterar i att hon blir utkastad av Wils morfar. Modern måste således bo hemma hos Wil vilket sätter käppar i hjulet för hennes nya kärleksaffär.

Detta är en ganska söt och rumsren historia om kulturkrockar och komma-ut-problematik. Snaskig som jag är saknar jag lite mer riff-raff men blir ändå ganska charmad av Wil och hennes neurotiska mamma.



Inga kommentarer: