måndag 11 augusti 2008

A Girl Thing, Lee Rose, 2001


Första delen av A Girl Thing


1 2 3 4 5

Detta är den andra tv-flatfilmen gjord av Lee Rose, föregången av The Truth About Jane och uppföljd av An Unexpected Love. Till skillnad från dessa två är A Girl Thing en mini-serie i fyra delar i vilka vi får följa terapeuften Dr. Beth Noonan (Stockard Channing) som får besök av olika kvinnor som har ett eller annat besvär i deras förhållande till andra kvinnor. I den första delen berättar hotshot-juristen och relationsfobikern Lauren (Elle McPherson) om hur hon har träffat en kvinna på en straight dubbeldejt och blivit attraherad. Föremålet för hennes heta känslor är Casey som motsatt Lauren är bevandrad i kärlekens djungel och dessutom bisexuell. I flashbacks får vi se hur deras förhållande och Laurens personlighet utvecklas.

De börjar dejta och den första stapplande kyssen uppföljs av ett passionerat montagesex med tända ljus och slingrande kroppar. Lauren känner sig osäker på sina känslor och försöker att prata av sig med sin väninna Claire (Kelly Rowans) som olikt sin rollfigur i The Truth About Jane visar sig vara otroligt homofobisk. Hon tar tydligt avstånd från Laurens "affärer" och börja sprida rykten på deras gemensamma arbetsplats. En när och kär som sätter sig på tvären är något som återkommer i Roses andra produktioner , då i form av huvudkaraktärens mamma. Det är i allmänhet mycket tandagnisslan med dessa komma-ut-historier men i A Girl Thing handlar det mest om Laurens rädlsa för förhållanden generellt sätt. Hon väger fördelar och nackdelar tillsammans med sin terapeuft och plötsligt känns den passionerade förälskelsen som bortblåst. Det är kontentan med alla tre filmerna, det börjar intressant med ett första möte, en spänning byggs upp som sedan rämnar med allt resonerande omkring (förutom i The Truth About Jane där det känns mer relevant med lite lidande). Däremot kan det vara värt en titt för trevligt agerande och lite såsigt lagom underhållande manus.

Om det finns intresse att följa Dr. Beth Noonan och hennes andra patienter så finns det alltså ytterligare tre avsnitt som bjuder på en gedigen skådespelarlista med bla Allison Janney (en MA-favorit sedan länge, se hennes tex som Meryl Streeps kärlek i Timmarna), Mia Farrow, Rebecka de Mornay och Linda Hamilton.

Inga kommentarer: