tisdag 5 augusti 2008

An Unexpected Love, Lee Rose, 2003


Första delen av An Unexpected Love

1 2 3 4 5

Detta är ett utmärkt exempel på en såsig amerikansk flatfilm från 90-talet med alla de obligatoriska ingredienser en sådan bör innehålla. En uttråkad hemmafru som finner sig själv med en kvinna som på ett eller annat sätt nyligen kommit in i hennes liv till kväljande plinketi-plonk-plojnkmusik. Det blir ett helvete att komma ut för man, barn, väninnor och mamma men störst av allt är kärleken och det pånyttfödda livet med en karriär utanför hemmets väggar. Denna film är hur som haver gjord på 2000-talet, ganska märkligt om man tänker på soundtrack, ljussättning, frisyrer och kläder. Det ända som rimmar med nutiden är tonårsdotterns lila slinga och nospiercing (?)

Nåväl, denna komma-ut-sent-i-livet-historia tillhör Kate, som gett upp sin egen karriär för att bygga bo med sin man Jack och nu börjar tröttna på sin situation. Hon förklarar för Jack hur hon känner och de går skilda vägar. Även om beslutet känns rätt så känner sig Kate vilsen och ledsen när ingen svarar till hennes "Honey I´m home" och allt hon hör på radion är tryckaren "All by myself". Således går hon ut på stan och försöker skaffa sig ett jobb. Rätt som det är befinner hon sig utanför det lokala mäklarkontoret och blir inbjuden på kaffe efter att ha tömt ur sig sin snyftarhistoria för en av de anställda. Så, förstår ni, dyker en oväntad kärlek upp, mäklaren Mac som anställer Kate som receptionist.

Kate blir snabbt nyfiken på Mac´s sexualitet:
- What's it like being gay?
Varpå Mac så fyndigt svarar:
- You´re not beating around the bush are you?

Mac har "smart suits" och läderkappa - en riktigt snygging helt enkelt och kanske inleder de ett förhållande...vad tros? Därefter följer ett otal scener med komma-ut-problematik och moralkakor vilket gör att kärlekshistorien hamnar i periferin. Tittaren bjuds på ett obligatoriskt älskogs-montage men där tar passionen tyvärr slut.

Detta är den tredje filmen som Lee Rose har regisserat om homo- eller bisexualitet men dessvärre icke "tredje gången gillt"-material. De två tidigare filmerna håller däremot måttet. Speciellt The Truth About Jane som handlar om en tonårig tjej som kommer ut som flata. Detta problematiserar förhållandet mellan henne och hennes mamma (som spelas av den härliga Stockard Channing från Grease). Densamma spelar en psykiatriker i Lee Rose andra flatfilm A Girl Thing. Där får hon besök av fyra olika kvinnor vilka har varsin timme för att prata om deras relationer till andra kvinnor. I den första delen får Channing besök av Elle McPherson som har gått på dubbeldejt och förälskat sig i den andra kvinnan i sällskapet vilket får hennes tillvaro att svaja.

An Unexpected Love visades under Kanal 5:s gayvecka i samband med Pride och är en produktion gjord för just television. Kanske är det därför den känns lite gammal och grånad, men om man ser den som en representation av flatfilm i stort innehar den som sagt många klassiska attribut vilket gör den ganska underhållande en regning dag (med lite rödvin). Den går dessutom att streama (om än lite knarrig) direkt från YouTube för den som vill det. Första delen i klippet ovan som sagt.

Inga kommentarer: