onsdag 6 augusti 2008

The Truth About Jane, Lee Rose, 2000


Första delen av The Truth About Jane

1 2 3 4 5

Jane har precis börjat high school och har fram tills nu varit en riktig morsgris tillika en duktig flicka. Hon känner sig dock annorlunda än sina brudiga klasskompisar som bara snackar killar och är allmänt jobbiga. Ett par dagar in på terminen kommer en ny tjej till klassen, Taylor, som också verkar annorlunda. Hon är världsvan, vacker och tuff - Jane faller som en fura. Deras förhållande flyter dock inte helt smärtfritt framåt. Taylor är whitetrashbruden med en alkoholiserad mamma vilket har gjort hennes hud tjockare, hon går lätt in och ur förhållanden och har inga problem med sin sexualitet. Det har däremot Jane. Hennes skyddade tillvaro i kärnfamiljens stora hus går i kras när lillebrorn en dag upptäcker sin storasysters smusslande och värsta helvetet brakar loss.

Detta är ett riktigt after-school-special flatdrama som inte lämnar ett öga torrt. Precis som Lee Rose andra två filmer (An Unexpected Love och A Girl Thing) är detta en ganska såsig men välspelad historia som tangerar komma-ut-problematik, första flatkärleken och homofobi i ett och samma paket. Receptet är en snabb presentation av huvudpersonen som följs av ett sexuellt uppvaknande och resten av filmen ägnas åt problematiken som uppstår bland släkt och vänner när flatan har upptäckts. Några moralkakor hinner bakas och ätas under historians gång och till slutets graduationparty eller annan släktmiddag har de flesta av problemen lösts.

The Truth About Jane är dock sevärd, inte minst på grund av skådespelarna. Stockard Channing (Grease) är utmärkt som den livrädda modern som med alla medel vill får bort flatgrillerna från sin dotters huvud. Till en början presenteras hon som en öppensinnad person i och med hennes vänskap med bögen Jimmy som spelas av en alltid lika bra RuPaul (But I´m a Cheerleader). Hans karaktär blir en stöttepelare i Janes liv liksom hennes engelskafröken miss Walcott spelad av Kelly Rowan (the OC) som även hon råkar vara lesbisk.

3 kommentarer:

Anonym sa...

gillar din blogg har nyss börja läsa den =) är du själv gay?

MaryAnn Leeman sa...

Klart som korvspad att jag är det

Anonym sa...

hahaha kanske var en dum fråga!det är jag med =)